‘Smoking gun’  

Een ‘smoking gun’ is figuurlijk een indirecte verwijzing naar een voorval. Het verhaal dat deze foto vertelt is een bijna militaristisch gerangschikte rij patronen (kogels), met een lege huls op de voorgrond. De patronen lopen naar voren en achteren onscherp weg, maar de huls en een sigarettenpeuk in plaats van een patroon staan er scherp op. De dynamiek is dat de sigaret nog brandt. Heeft iemand net nog een trekje genomen? En dat er nog rook uit de huls komt, alsof de kogel net nog was afgevuurd. De rook van de sigaret en van de huls verstrengelen zich met elkaar, tot…?

Via de foto wordt hier een verborgen boodschap meegegeven. De militaire rangschikking, de rokende huls, de rokende peuk. Het had ook ‘slecht voor jouw gezondheid’ kunnen heten, maar dat had je vast zelf al wel bedacht.

Als columnist schreef ik tientallen jaren voor kranten en tijdschriften. Het betrof vooral (para-)medische onderwerpen. Hier mijn laatste ‘overgangs column’.


Doordat ik te weinig basis-boeken tegen kwam waarbij de gehele fotografie, in al zijn facetten, belicht werd, besloot ik zelf aan de slag te gaan. Het product is het (e-)book genaamd ‘Een schot in de roos!’ De verwachtte release datum is voorjaar 2022. 

Loading