Kenmerkend voor de herfst zijn o.a. de goud-bronzen vallende bladeren, de paddenstoelen en de rust die ook dit plaatje uitademt (Leuvenumsebeek).

Ik fotografeerde deze Barista voor een ‘drieluik’ in de Nettenfabriek in Apeldoorn. Met liefde bereidde zij mij een kopje koffie. Met evenveel liefde geef ik haar deze foto(‘s).

Peter, grondlegger van Multicopy Harderwijk, demonstreert zijn reusachtige printer, voor kolossale prints (op muren, deuren etc.)

In de serie ambachtelijke beroepen fotografeerde ik de eigenaren van Babai perzische tapijt verkoop en restauratie in Amersfoort.

Nadine in concert in Harderwijk.

Voor de serie ambachtelijke beroepen maakt ik een foto van Peter van den Berg, van palingrokerij Dries van den Berg. Een gouden portrettering dacht ik zelf.

In de serie ambachtelijk portretten fotografeerde ik Vincent van zijn Klus- en Timmerbedrijf voor zijn nieuwe bus. Ik vroeg om toestemming voor publicatie, waarop hij zei ‘als ik maar niet in elk bushokje kom te hangen’. Nou Vincent…

Bij station Apeldoorn trof ik Serena*. Ik vroeg waar ze mee bezig was en zij antwoorde ‘ik maak een opname voor TikTok’. Ik vroeg op ik haar mocht fotograferen, waarna zij poseerde als een volleerd ‘blogger’.

De eerste foto’s zijn verkocht! Een mijlpaal! Dank je Rob. De mogelijkheid bestellen is nu ook aan onze site toegevoegd.

Prachtige ‘meebeweeg’ foto van Italiaanse tijdens WK Endurence 2021 Ermelo

Opdracht FotoVakSchool: portret met daglicht. Hier: Eline daglicht 

De kerkuil wordt in het Engels de ‘barn owl’ genoemd, maar is ook bekend als ‘ghost owl’ (geest of spook uil). Daarnaast een foto van een Oehoe, die je, zoals hier gefotografeerd ook een ‘spook uil’ mag noemen.

De zeearend (‘adelaar’) was eeuwen weg, maar komt heel langzaam weer terug in Nederland. Het is een grote roofvogel met een spanwijdte tot wel 2,5 meter.

Dit vosje zag ik verdwijnen in de struiken. Ik wist dat er iets terug een ‘wildpaadje’ was, ik liep daarheen en hield daar mijn camera op het pad gericht. En ja hoor… ‘ik heb je’!

Deze compositie van hetzelfde valkje, met tussenpozen van slechts enkele dagen genomen, laat eerst (links) de jonge valk met donsveertjes zien, daarna de eerste vliegles en daarna, erop uit…  De torenvalkjes nemen in aantal snel af in Nederland, waardoor ze op de rode lijst van bedreigde diersoorten staan. Deze roofvogel leeft voornamelijk van muizen, soms kleine vogeltjes of grote insecten.

Paalhoofden (hier in Domburg), dienen om erosie van de kust door stromingen te voorkomen. Hier zijn twee foto’s samengevoegd, zodat zowel de voor- als achtergrond scherp zijn.  (focus stacking).

Een eekhoorntje die een zonnebloemzaadje oppeuzelt. Fototechnisch maakte ik gebruik van een ‘kader’waardoor de aandacht nóg meer naar het onderwerp werd getrokken.

Een das, een reetje, zwijnen en een muisje. Compilatie van wildcam foto’s Beekhuizerzand.

Deze appelvink haarscherp in beeld, zelfs de regendruppeltjes zijn goed uitgelicht (off camera invulflits)

De Keep is een vinkachtige, die op de rode lijst staat als zeldzame en beschermde vogel. Hij onderscheid zich van de vink door de combinatie van witte buik en oranje borst- en vleugeldekveren. Daarnaast zitten er ronde donkere vlekken op de flanken en heeft hij een gele snavel met een zwart puntje. De kepen komen met honderdduizenden tegelijk uit Scandinavië en zijn door de kou hierheen gekomen, met de vorstgrens meetrekkend. Dus met het warmere weer zijn ze ook snel weer weg uit Nederland.

Appelvink in actie

Deventer met een, voor de winter, normaal verhoogde waterstand van de IJssel

Een Appelvink ‘geschoten’ op de landelijke tuinvogel-tel-dag (Vogelbescherming). De appelvink wordt zelden gezien temeer omdat hij erg schuw is.

De pimpelmees onderscheidt zich van de koolmees door zijn ‘ blauwe petje’ en zijn zwarte ‘ Zorro’ masker. De koolmees is iets groter en heeft een zwart ‘piraten’ hoofddoek en een zwarte ‘stropdas’.

Deze Boomklever landt op een voedselbankje, maar is ‘flits’ weer weg.

De Molen aan de Haven van Harderwijk mooi verlicht.

Twee bekende gebouwen in het Centrum van Kampen bijeengebracht.

De oudste (Chauvet pont d’Arc, 30.000 jaar oud), de bekendste (Tweede wereldoorlog ‘Kilroy’) en moderne graffiti (Moro9) in één beeld.

Het is de bedoeling dat Floyd, bij het openslaan van de bladzijde in het boek ‘eruit springt’.

Deze kudu was veilig verborgen in het struikgewas. Door de omgeving te vervagen kwam hij er toch ‘uit’.

Een manier om je beschermengel te bedanken….

Schieten, de roos, het oog, hier letterlijk afgebeeld, maar figuurlijk zou het zomaar de titel van een fotografie boek kunnen zijn 😉

Een ‘Smoking gun’ verwijst figuurlijk naar een voorwerp dat als sluitend, indirect, bewijs dient bij een voorval. Wat is hier het verhaal?

Herfstkleuren bij kasteel Groeneveld

Een kudde schapen op de bloeiende hei

Ochtendgloren op het mistige Beekhuizerzand.

Pater Davidshert imponeert met gras versiering over zijn gewei.

In onze studio kunnen we met ‘blue screen’ technieken de achtergrond vervangen. Een lucht? Een sterrenhemel? Of elke gewenste foto; een gebouw? een persoon? natuur? (hier ‘herfst’).

Van een lokaal tuincentrum kreeg ik een flyer in de bus. Ík zou de rhododendron anders gepresenteerd hebben…

Spannend! Soms vertelt een goede foto een verhaal, soms roept hij vragen op. Waarom is deze foto spannend? De boom? De kleuren? De vrouw? Wat doet ze?

Gevangen… In een seconde deze foto genomen terwijl de ‘visser’ poseerde voor een smartphone foto. Een seconde later viel de vis op het vlonder, in het water. Een tweede kans (foto met trotse jongens) was er niet meer.

Tijdens de loodzware SwissTrail ’20 toch oog voor schoonheid…

 

DCIM101GOPROG0013798.JPG

Doorschemerende motorkap. De eerste met ‘on camera’ 9 exposures (2 kap dicht, 7 kap open), de tweede een handmatig bewerkte samensmelting van twee foto’s. 

 

Macro Titanium Spikes. Voor een gespecialiseerd metaal bewerk bedrijf maakte ik een serie product macro-opnames van hun innovatieve titanium spike. (titanspike.com)

 

Uit twee foto’s van een grachtje, beiden half goed belicht en half onder- of overbelicht (zie onder) werd één goede gemaakt.  

 

Een karakteristieke foto van Elburg was de opdracht. Op deze foto een karakteristiek straatje met op het einde een stadsmuurwoning (hoge achtermuur is de stadsmuur.

NK tennis, Nederlands Kampioen 85+ in actie. Inmiddels 90+, maar onvoldoende tegenstanders voor NK 90+(!)

Voor een Echocentrum had ik een idee uitgewerkt dat lijkt op ‘onder de motorkap’ maar dan ‘moeder-ongeboren kind’, het enthousiasme was minder groot !??

Picture of amazing happy pregnant woman standing isolated over white background. Looking camera.

‘Reflecties’ was de expertuitdaging van maandblad Zoom.

‘Libelle in het zonnetje’

‘Een foto van een klok, waarbij je onder de wijzers door naar het asje kijkt’ was de opdracht voor deze Macro foto.

Een wesp en een bij in een gevecht op leven en dood….

 

 

Een opdracht luidde: ‘Maak een meervoudige opname van een auto op een zodanige wijze dat de motor door de motorkap heen schemert’. Ik maakte een ‘opengewerkte’ en ‘doorschemerende’ versie. Gelukt?

Vakmanschap in beweging… vastgelegd met Pablo. Op zich is de beweging goed in beeld gebracht, maar wat …?

Een wolkenkrabber in San Francisco, met de reflectie van twee wolkenkrabbers.