De belangrijkste verschillen tussen het jachtluipaard (cheeta) en het luipaard (of panter) zijn de vlekken. Het luipaard heeft open roset vlekken en jaagt ’s nachts terwijl de cheeta overdag jaagt. De cheeta is slanker en beweeglijker en is het snelste dier dat wel 110 km/uur kan halen. Het luipaard is wat zwaarder en heeft een wat grotere kop. De Cheeta heeft ‘traan lijnen’ in het gezicht.

Op de Zuid Afrikaans Rand biljetten staan de Big Five afgebeeld. Op het biljet met de hoogste waarde (200 Rand) staat het Luipaard afgebeeld.

De een na hoogste in rangorde van de Big Five, uitgaande van de waarde van de Rand biljetten waarop de Big Five zijn afgebeeld is de buffel.

Uit de serie Big Five, van de vijf ‘grootste’ dieren uit Afrika, hier de Leeuw.

Uit de eerdergenoemde serie Big Five, de Olifant

For a pilot study (before publishing) I made this Big Five composition; Rhinosaurus. This may eventually be used in a book Safari Guide written by Kim, finalist of Africa’s best safari guides 2023.

De goudvink leeft in paren. Het mannetje is opvallend rozerood (borst en onderzijde) en zwart (kopkap, kin, staart en handpennen) en een grauwgrijze mantel en schouders. Het vrouwtje (rechts) is wat valer gekleurd.

Deze week is de week van de lentekriebels. Ieder vat dat op zijn eigen manier op, de Rutgerstichting, de tuincentra etc. Fotograaf Jan Willem Hage beeldt dat op deze manier uit. In zijn boek beschrijft hij welke ‘High Five’ factoren een foto een shot in de roos maken. In dit geval spelen scherptediepte, associatie, het verhaal én de actualiteit een rol.

In het praktijkboek fotografie ‘een schot in de roos’ komt Vermeer in beeld, zowel in verband met een verhaallijn met beeldspraak (het cupido tegeltje bij ‘het melkmeisje’) als ‘het meisje met de parel’, met vele voorbeelden die ook de fotograaf kan toepassen. De optische illusie is dat de parel los lijkt te hangen, want het ophangstukje van de oorbel is niet zichtbaar. Het doet denken aan foto’s waarop een deel niet zichtbaar is, maar de kleine delen die wel zichtbaar dragen bij aan het totaalbeeld die je in je gedachten vormt. Een voorbeeld is ‘ De boom’.

Beeldspraak

Het woord beeldspraak kan je in zijn eigenlijke betekenis zien, bijvoorbeeld als metafoor (Grieks: letterlijk over-dragen); een figuurlijke betekenis (hij woont in een zwijnenstal).

Een metafoor kan op een foto heel krachtig zijn. Zo kan een telefoon staan voor communicatie (zoals een president die kijkt naar een telefoon kan een dreigende kernoorlog symboliseren), maar ook voor eenzaamheid (zoals een rokende huisvrouw die melancholisch naar een telefoon kijkt). Ook een donkere wolkenlucht kan als metafoor een bijdrage leveren aan bijvoorbeeld een dreigend gevoel.

In mijn workshop wordt ook het belichten van een foto besproken. Naast de basisinstellingen (sluitertijd, diafragma en ISO waarde) kan de belichting ook gecompenseerd worden. Bijvoorbeeld zoals hier, waarbij het beeld van het ‘kussende stel’ in een nis van de stadsmuur van Harderwijk staat, waarbij met +1 is ‘geplust’.

Jan Willem Hage, fotograaf, is auteur van het praktijkboek fotografie ‘Een schot in de roos’. Daarin wordt systematisch de stof behandeld die ook in de basis-vakopleidingen aangeboden wordt. Aan de hand van deze kennis maak je zelf de opdrachten uit het boek die je in een persoonlijk online ‘werkboek’ plaatst, die uiteindelijk professioneel afgedrukt kan worden. Dus ideaal voor de serieus beginnend fotograaf die vooral praktijkgericht wil gaan (leren) fotograferen!  Een perfect ‘december’ cadeau! 

Binnenkort starten workshops waarin een aantal onderwerpen uit het boek worden uitgediept. De workshops starten eind november en beslaan 6 (woensdag)middagen. Aanmelden via: vakfoto.nl/workshop. Via deze link is het boek nu met pre-order korting aan te schaffen: https://mijn.cc/roos, of via vakfoto.nl/boek

Een nieuwe naam, met een bekend gezicht. Jan Willem Hage profileert zich als (portret)fotograaf verder onder de naam VakFoto.nl

Het praktijkboek fotografie Een schot in de roos, komt 26 november uit, maar is nu al te bestellen: mijn.cc/roos

Over twee weken komt het praktijkboek fotografie Een schot in de roos uit. Hierin staan alle aspecten die een foto perfect kunnen maken, volgens de High Five kenmerken. Tegelijkertijd starten wij half november in de studio in Ermelo, 6 middagen om de week workshops. Hierbij worden met het boek als leidraad, praktische fotografie opdrachten uitgelegd én in praktijk gebracht. Lees meer op VakFoto.nl/boek. https://vakfoto.nl/boek

Eén van de ‘High Five’ criteria van een perfecte foto is het creëren van ‘diepte’. Hier wordt dit bereikt door meerdere lagen in beeld te brengen (boomstronken voorgrond, pad, overhangende tak, heuvel, boom, hert, bomengrens en lucht). Ook het verloop van scherp naar ‘nevelig’ vergroot het dieptegevoel.

De omslag van het boek Een schot in de roos (uitg. nov’22) is klaar. Op de voorkant is gebruik gemaakt van één van de High Five kenmerken van een mooie foto, namelijk: vormen en vlakken. Je ziet hier een driehoek vorm die de aandacht naar de sprekende ogen trekt. Vakfoto.nl

In mijn boek Een schot in de roos (uitgave november as.) worden de High Five kenmerken van sprekende foto’s genoemd. Eén daarvan is ‘Dynamiek’. Hier is beweging in beeld gebracht bij een paard in actie. Daarbij is bewust bewegingsonscherpte in de benen (lange sluitertijd) en ‘panning’ (meebewegende camera) gebruikt, die voor een dynamisch beeld zorgen.

De regel van derden, de diagonaal, de driekleur, het standpunt, het moment, zijn zomaar enkele eigenschappen van de High Five in deze foto.

Eén van de ‘High Five’ kenmerken van een perfecte foto is de kleur, of beter de harmonie van kleuren. In dit geval een triade, dat zijn drie exact verdeelde kleuren uit de kleurencirkel. Hier: Oranje, paars en groen. Op de (onbewerkte) foto een Gehakkelde Aurelia op een Buddleia (vlinderstruik). ©Vakfoto.nl

De man houdt wel erg stoer de hangmat voor zijn vrouw vast. In werkelijkheid loopt het touw achter de man door naar een andere boom. © VakFoto.nl.

De ‘High Five’ zijn: de eerste indruk, harmonie, contrast, dynamiek en ruimtelijk. Op de foto wordt de ‘High Five’ gesymboliseerd met ‘een hand in de wolken’. Hierin zit zowel een verhaal, contrast, dynamiek als diepte, maar er is ook enige verbeeldingskracht nodig. De foto is overigens niet beeld-bewerkt (niet ‘ge-photoshopt’).

Ik ben er al een paar jaar mee bezig, maar mijn praktisch gerichte handboek fotografie komt dit jaar nog in de winkel. Als ‘opwarmertje’ de komende maanden een selectie van de onderwerpen die daarin aan de orde komen. Bij het boek hoort een ‘werk-boek’ waarin je online zélf je eigen persoonlijke foto’s van de ‘opdrachten’ kunt invoegen en later professioneel kan afdrukken.

In deze tweede clip over ‘beeldbewerking; werken met lagen’ (‘Photoshop zonder abonnement.nl’) wordt laag voor laag een (voorbeeld) foto bewerkt. Zie: Clip 2

Op de website ‘Photoshop zonder abonnement.nl’ die leidt naar ‘PS-Expert.nl’ is de eerste clip over de simpele uitleg over werken met lagen nu te zien!

Leena heeft, evenals 8 andere modellen, voor mijn tentamen opdracht een foto-shoot gehad voor de nieuwe VakFoto.nl stijl ‘Rentré’. Later meer bijzonder nieuws hierover!

Hier is Gabriëlle gefotografeerd in de ‘persoonlijk karakter’ stijl, o.a. gekenmerkt door een zelfgekozen achtergrond én een ‘prop’ in dit geval haar favoriete hoedje.

In het netwerk van VakFoto.nl wil ik samenwerken met modellen, visagisten en fotografen. De enthousiaste fotograaf Toyah heeft zich zojuist aangesloten!

Als beginnend VakFoto fotograaf is een netwerk van belang. Modellen, visagisten, collega fotografen etc. Allemaal enthousiaste mensen die mijn netwerk versterken!

Wát een kracht, wát een trots! Myriam als Super-women in vele facetten.

Onze á Plato stijl (gezicht en handen met symbool prominent in beeld) was in het nieuwe in Blik op Zeewolde.

Bij een Fashion Shoot gaat het om het model én de kleding. Hier ziet zowel het model als de kleding er van top tot teen prachtig uit!

Straatfotografie op de openbare weg mág, al vraag ik wel om toestemming. Deze Boa vond ik er geweldig uitzien én ik respecteer hun functie! Met de zon in mijn rug gemaakt, dus knijpende ogen, maar ze was in functie, dus kon haar niet vragen ergens anders te gaan staan 😉

Deze foto met een donker model en recht tegen de zon in gemaakt, is een uitdaging! Door ondanks de felle zon een invulflits te gebruiken werd zowel de straat als het model prachtig belicht!

Model Irina staat haar bril erg mooi, maar om geen concessies te hoeven door aan de beste verlichting en de stand van haar hoofd heb ik de foto én met bril én zonder bril gemaakt en die samengevoegd. De koperrood-gele achtergrond is (zelf) geschilderd.

Hier wordt Lloyd sportief verlicht met meerder studiolampen, die een sportief en vormgevend karakter bieden.

Vak-Foto.nl maakt ook in opdracht ‘specials’ waarbij beelden kunnen worden gecombineerd. Hier heb ik de Nederlander Yusuf met turkse roots afgebeeld.

Vak-Foto.nl heeft vele verlichtings-, ofwel portretteer stijlen waaruit je kan kiezen. Dit is de ‘Vakfoto’ stijl met een gele spot op de donkere achtergrond en licht van schuin achter en opzij, wat de contouren van het gezicht heel herkenbaar maak. Met dank aan Lloyd.

Á Plato is een Vak-Foto.nl stijl waarbij het gezicht én de handen sterk op de voorgrond staan. Vrij naar de filosoof Plato houden de handen een symbool vast wat die persoon (op dat moment) kenmerkt. Hier Max Wolters, hoofdredacteur van ‘Blik op Zeewolde’ waarvan de papieren versie (symbool: pen), naar de ‘online’ versie (symbool: muis) overging. 

De zgn. ‘Mangement’ (verlichting) stijl’kenmerkt zich door een ‘statige’ foto met een spot op de achtergrond. De achtergrond kan midden grijs of zwart zijn, door de randlichten komt het portret goed ‘naar voren’ t.o.v. de achtergrond.

De eerste officiële professionele portretfoto shoot voor de Vak-foto.nl site was een succes. Anita, die publicatie geen probleem vond, beschreef de foto als: ‘Super bedankt. Ik vind de foto’s echt heel mooi. Ik ben er heel tevreden over. Ik ben er echt heel blij mee. Vak-foto.nl

Als gevorderd student aan de Fotovakschool wordt het tijd om naast mijn algemene fotografie site (FotoHage.nl) een site gericht op portretfotografie vorm te gaan geven. Deze gaat Vak-foto.nl heten. Hij is nog in opbouw, maar ik zoek nog modellen die voor de verschillende ‘fotografie stijlen’ willen poseren in mijn studio in Ermelo. Naast deze portretfoto’s kan je ook een verzoek indienen, een foto naar jouw! keuze (kleding, muziekinstrument, Gothic etc.). Op TFP basis (wel evt. reiskosten vergoeding).

Bij een serie ‘wijn-shoots’ kan het er erg wild aan toe gaan;-)

In een serie ‘wijn’ shoots kan het er heftig aan toe gaan….

De professionele website: Vak-Foto.nl is bijna klaar. Ik zoek nog modellen (Time for Print/Portfolio) die hier als voorbeeld willen dienen!

De studio voor portret-fotografie in Ermelo is geopend!

Dit is de eerste uit de serie ‘dubbelportretten’. Montmartre. Bij ‘Montmartre’ zijn opgenomen: een foto van 2/3 van het gezicht van het ‘model’ en een front-foto als ‘schets’ bewerkt

De uitdrukking ‘Oogjes dicht en snaveltjes toe’ wordt opgenomen in Woordenboek De Dikke Van Dale. Het karakter Meneer de Uil is gebaseerd op de Oehoe.

Deze roodbruine vosjes zijn in beschermd natuurgebied Oostvaardersplassen gespot. De bovenlip en bef is wit of staalgrijs, de achterzijde van de oren zijn zwart. Vaak zijn ook de ‘sokken’ zwart, en is het staartpuntje wit. Naast grote kevers, muizen en andere knaagdieren, konijnen, hazen, vogels en eieren, regenwormen en egels staan ook ganzenkuikentjes vaak op het menu.

Van de Roodpootvalkjes zijn er slechts tientallen in Nederland gesignaleerd. Vaak zijn ze dan ook nog op doorreis.

Er is nu ook een FotoHage.nl facebook pagina. Nieuwsgierig? Klik hier

Ik heb mijn eerste NFT (zeg maar ‘digitale afbeelding’) te koop aangeboden. Geïnteresseerd? Klik Hier

Op mijn website een pagina én een video over portretfotografie: https://fotohage.nl/portretfotografie/

Een speciaal bewerkte foto op een speciale ‘gouden’ plaat geeft een schitterend resultaat! Nieuw en uniek!

Voor een opdracht van een trotse boerin fotografeerde ik haar even trotse koe met haar jonge kalf. Haarscherp in beeld gebracht, maar de tong van het kalfje heeft bewust gekozen ‘bewegings onscherpte’.

Het is niet gemakkelijk een zwart-wit foto iets extra’s mee te geven. Hier een poging om een ‘silver/gold look’ aan de foto mee te geven, wat nóg mooier is op speciaal ‘metallic’ fotopapier.

‘Levitation’ is het bewerken van twee foto’s zodat het lijkt dat iets zweeft. Je ziet dat het niet klopt, maar toch moet het er ‘natuurlijk’ uitzien.

Voor een van mijn tentamen opdrachten (FotoVakSchool) heb ik ‘kleur’ gekozen. Hier een voorbeeld van hoe je een sportschoen er goed uit kunt laten springen met gebruik van ‘complementaire’ kleuren.

Als opdracht voor een fotoreportage over het Nationaal Militair Museum, koos ik voor een veteraan die het museum bezoekt en herinneringen opdoet. Hier ’te land’ door de ogen (onder de baret) van een veteraan. Een andere veteraan wilde meewerken aan deze ‘historisch herkenbare’ pose.

Kenmerkend voor de herfst zijn o.a. de goud-bronzen vallende bladeren, de paddenstoelen en de rust die ook dit plaatje uitademt (Leuvenumsebeek).

Ik fotografeerde deze Barista voor een ‘drieluik’ in de Nettenfabriek in Apeldoorn. Met liefde bereidde zij mij een kopje koffie. Met evenveel liefde geef ik haar deze foto(‘s).

Peter, grondlegger van Multicopy Harderwijk, demonstreert zijn reusachtige printer, voor kolossale prints (op muren, deuren etc.)

In de serie ambachtelijke beroepen fotografeerde ik de eigenaren van Babai perzische tapijt verkoop en restauratie in Amersfoort.

Nadine in concert in Harderwijk.

Voor de serie ambachtelijke beroepen maakt ik een foto van Peter van den Berg, van palingrokerij Dries van den Berg. Een gouden portrettering dacht ik zelf.

In de serie ambachtelijk portretten fotografeerde ik Vincent van zijn Klus- en Timmerbedrijf voor zijn nieuwe bus. Ik vroeg om toestemming voor publicatie, waarop hij zei ‘als ik maar niet in elk bushokje kom te hangen’. Nou Vincent…

Bij station Apeldoorn trof ik Serena*. Ik vroeg waar ze mee bezig was en zij antwoorde ‘ik maak een opname voor TikTok’. Ik vroeg op ik haar mocht fotograferen, waarna zij poseerde als een volleerd ‘blogger’.

De eerste foto’s zijn verkocht! Een mijlpaal! Dank je Rob. De mogelijkheid bestellen is nu ook aan onze site toegevoegd.

Prachtige ‘meebeweeg’ foto van Italiaanse tijdens WK Endurence 2021 Ermelo

Opdracht FotoVakSchool: portret met daglicht. Hier: Eline daglicht 

De kerkuil wordt in het Engels de ‘barn owl’ genoemd, maar is ook bekend als ‘ghost owl’ (geest of spook uil). Daarnaast een foto van een Oehoe, die je, zoals hier gefotografeerd ook een ‘spook uil’ mag noemen.

De zeearend (‘adelaar’) was eeuwen weg, maar komt heel langzaam weer terug in Nederland. Het is een grote roofvogel met een spanwijdte tot wel 2,5 meter.

Dit vosje zag ik verdwijnen in de struiken. Ik wist dat er iets terug een ‘wildpaadje’ was, ik liep daarheen en hield daar mijn camera op het pad gericht. En ja hoor… ‘ik heb je’!

Deze compositie van hetzelfde valkje, met tussenpozen van slechts enkele dagen genomen, laat eerst (links) de jonge valk met donsveertjes zien, daarna de eerste vliegles en daarna, erop uit…  De torenvalkjes nemen in aantal snel af in Nederland, waardoor ze op de rode lijst van bedreigde diersoorten staan. Deze roofvogel leeft voornamelijk van muizen, soms kleine vogeltjes of grote insecten.

Paalhoofden (hier in Domburg), dienen om erosie van de kust door stromingen te voorkomen. Hier zijn twee foto’s samengevoegd, zodat zowel de voor- als achtergrond scherp zijn.  (focus stacking).

Een eekhoorntje die een zonnebloemzaadje oppeuzelt. Fototechnisch maakte ik gebruik van een ‘kader’waardoor de aandacht nóg meer naar het onderwerp werd getrokken.

Een das, een reetje, zwijnen en een muisje. Compilatie van wildcam foto’s Beekhuizerzand.

Deze appelvink haarscherp in beeld, zelfs de regendruppeltjes zijn goed uitgelicht (off camera invulflits)

De Keep is een vinkachtige, die op de rode lijst staat als zeldzame en beschermde vogel. Hij onderscheid zich van de vink door de combinatie van witte buik en oranje borst- en vleugeldekveren. Daarnaast zitten er ronde donkere vlekken op de flanken en heeft hij een gele snavel met een zwart puntje. De kepen komen met honderdduizenden tegelijk uit Scandinavië en zijn door de kou hierheen gekomen, met de vorstgrens meetrekkend. Dus met het warmere weer zijn ze ook snel weer weg uit Nederland.

Appelvink in actie

Deventer met een, voor de winter, normaal verhoogde waterstand van de IJssel

Een Appelvink ‘geschoten’ op de landelijke tuinvogel-tel-dag (Vogelbescherming). De appelvink wordt zelden gezien temeer omdat hij erg schuw is.

De pimpelmees onderscheidt zich van de koolmees door zijn ‘ blauwe petje’ en zijn zwarte ‘ Zorro’ masker. De koolmees is iets groter en heeft een zwart ‘piraten’ hoofddoek en een zwarte ‘stropdas’.

Deze Boomklever landt op een voedselbankje, maar is ‘flits’ weer weg.

De Molen aan de Haven van Harderwijk mooi verlicht.

Twee bekende gebouwen in het Centrum van Kampen bijeengebracht.

De oudste (Chauvet pont d’Arc, 30.000 jaar oud), de bekendste (Tweede wereldoorlog ‘Kilroy’) en moderne graffiti (Moro9) in één beeld.

Het is de bedoeling dat Floyd, bij het openslaan van de bladzijde in het boek ‘eruit springt’.

Deze kudu was veilig verborgen in het struikgewas. Door de omgeving te vervagen kwam hij er toch ‘uit’.

Een manier om je beschermengel te bedanken….

Schieten, de roos, het oog, hier letterlijk afgebeeld, maar figuurlijk zou het zomaar de titel van een fotografie boek kunnen zijn 😉

Een ‘Smoking gun’ verwijst figuurlijk naar een voorwerp dat als sluitend, indirect, bewijs dient bij een voorval. Wat is hier het verhaal?

Herfstkleuren bij kasteel Groeneveld

Een kudde schapen op de bloeiende hei

Ochtendgloren op het mistige Beekhuizerzand.

Pater Davidshert imponeert met gras versiering over zijn gewei.

In onze studio kunnen we met ‘blue screen’ technieken de achtergrond vervangen. Een lucht? Een sterrenhemel? Of elke gewenste foto; een gebouw? een persoon? natuur? (hier ‘herfst’).

Van een lokaal tuincentrum kreeg ik een flyer in de bus. Ík zou de rhododendron anders gepresenteerd hebben…

Spannend! Soms vertelt een goede foto een verhaal, soms roept hij vragen op. Waarom is deze foto spannend? De boom? De kleuren? De vrouw? Wat doet ze?